Historische Europabeker wedstrijd voor Asterix Avo

Asterix Kieldrecht speelde voor het eerst een Europabeker wedstrijd op zondag 6 november 1994. Zaal Kriekeputte zat afgeladen vol, en voor het eerst werd een VIP-maaltijd georganiseerd. Het was prachtig weer die dag, en de genodigden hadden uitgebreid kunnen aperitieven in het herfstzonnetje, waardoor ze bijna het begin van de wedstrijd misten.
Tegenstander was Villebon, een Parijse voorstad. De Fransen hadden Asterix duidelijk onderschat, en moesten heel hard knokken om uiteindelijk met 2-3 te kunnen winnen. De ploeg bestond uit Elly De Theye ©, Jessica De Smet, Tatiana Zhmakova, Stien Deleuil, Bernadetta (Benja) Chojnacka, Jagoda Goliat, Sigrid Willems, Annick Eeckhaoudt, Erika Eeckhaoudt, Kristien Van Lierop en Karine Van Haute, met Gert Vande Broek als trainer.

We zijn ondertussen bijna dertig jaar later, en er staan al 149 Europese wedstrijden op de teller. We hebben al heel wat hoeken en kanten van Europa gezien. Hoogtepunt was ongetwijfeld vrijdag 23 maart 2001, toen we Telekom Post Wenen in eigen huis konden verslaan in de finale van de Top Teams Cup, en daarmee de Europabeker mee naar huis brachten.

Veel speelsters van de huidige ploeg waren nog niet geboren toen Asterix de Europabeker won, en zij kennen dat verhaal dus enkel van ‘horen zeggen’. De gemiddelde leeftijd van de ploeg is amper 20 jaar, en daarmee is Asterix Avo de jongste ploeg in de competitie. Als club is het wel de meest ervaren Europese deelnemer bij de dames, geen enkele andere damesclub in Europa heeft meer campagnes meegemaakt dan Asterix Avo.

In januari 2023 staat de 150ste Europese wedstrijd op het programma. Tegenstander is het Griekse
Aris Thessaloniki. De wedstrijd in Thessaloniki staat gepland op woensdag 11 januari om 20:00 uur lokale tijd. De terugwedstrijd in Beveren gaat een week later door, op woensdag 18 januari 2023, om 19:30 uur.